Nieuws

Hoe kan neurorevalidatie bij een niet-aangeboren hersenletsel helpen?

Hoe kan neurorevalidatie bij een niet-aangeboren hersenletsel helpen?

Naarmate we ouder worden, wordt de kans op een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) groter. Volgens De Hersenstichting zal er tot 2040 een enorme stijging zijn van Nederlanders met een hersenaandoening. De gevolgen van deze aandoening zijn ingrijpend en kunnen het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten. Dit wil echter niet zeggen dat hier niet iets aan gedaan kan worden. Met neurorevalidatie bij een niet-aangeboren hersenletsel kunnen wij u ondersteunen met het herstel, zodat u uw dagelijks leven weer zelfstandig kunt oppakken.

Wat is een niet-aangeboren hersenletsel?

Een niet-aangeboren hersenletsel, oftewel NAH, is een beschadiging aan de hersenen als gevolg van ziekte of een ongeluk. Het ontstaat op latere leeftijd en er is dan sprake van een breuk in de levenslijn. Bij een aangeboren hersenletsel is er geen breuk in de levenslijn. De schade aan de hersenen is al ontstaan tijdens de zwangerschap of maximaal een half jaar tot een jaar na de geboorte.

In het geval van een niet-aangeboren hersenletsel, maken we onderscheid tussen traumatisch en niet-traumatisch. Een traumatisch hersenletsel wordt veroorzaakt door een externe factor zoals een ongeval of een klap op het hoofd. Een niet-traumatisch hersenletsel ontstaat intern, zoals zuurstoftekort of een herseninfarct (TIA).

Wat is een herseninfarct?

We spreken van een TIA als er een stolsel kort een bloedvat in de hersenen blokkeert. Bij een herseninfarct is daar ook sprake van, maar het stolsel lost niet vanzelf op. Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen. In alle gevallen krijgt een deel van de hersenen op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Daardoor sterven hersencellen op die plaats af. Dit heeft als gevolg dat bepaalde functies verstoord raken. De ernst van de gevolgen hangt af van de ernst en de locatie van de beroerte.

Welke symptomen zijn er bij NAH?

Soms zijn de symptomen van een niet-aangeboren hersenletsel niet meteen duidelijk of zelfs onzichtbaar. Toch zijn er een aantal factoren waar op gelet kan worden.

Een duidelijk vóór en na moment per persoon
Er vindt een verandering plaats in uw persoonlijkheid en wat u wel of niet kunt.

Vaker somber en moe
U kunt opeens last hebben van depressieve gevoelens en chronische vermoeidheid., wat kan wijzen op een niet-aangeboren hersenletsel.

Moeite met spraak en taal
Het praten en het begrijpen van taal kan moeizamer gaan. U kunt niet meer op de juiste woorden komen.

Geheugenproblemen
U kunt moeite krijgen met uw concentratie en u kan opvallend vergeetachtig zijn.

Vastlopen in bekende situaties
Dingen die voorheen vanzelf gingen, gaan nu een stuk moeilijker. Denk hierbij aan studie of werk.

Verandering van stemming en overprikkelingen
U kunt sneller boos of agressief worden. Zintuiglijke waarnemingen komen harder binnen.

Lusteloosheid en vermindering van initiatief
Er is een gebrek aan emotie en motivatie om iets te ondernemen. 

Wat is neurorevalidatie?

Neurorevalidatie is bedoeld voor patiënten die een niet aangeboren hersenletsel hebben. Dit kan door ziektes zijn, zoals parkinson, dementie, Multiple sclerose (MS) of hersentumoren of na een beroerte. Neurorevalidatie wordt op verwijzing van een neuroloog, revalidatiearts of huisarts gegeven. De behandeling kan zowel bij ons op de praktijk als bij u thuis plaatsvinden. In dat geval komt onze fysiotherapeut Tim Peeters naar u toe om samen aan uw motoriek te werken door middel van specifieke behandelvormen en trainingen.

Wat is het doel van neurorevalidatie bij een NAH?

Als u niet-aangeboren hersenletsel heeft, kunt u aan de slag met uw revalidatietraject, onder begeleiding van onze collega Tim. Het doel van neurorevalidatie bij niet aangeboren hersenletsel is om u verder op weg te helpen met het verbeteren en behouden van uw functioneren. Het behandelplan dat hier bij komt kijken varieert per persoon en is compleet op u afgestemd. Behandelingen vinden op de praktijk plaats, individueel of in groepsverband en kunnen desgewenst aangevuld worden met oefentherapie voor thuis. Wij doen ons best om uw revalidatietraject zo leuk en effectief mogelijk te maken.

Heeft u meer vragen over neurorevalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel?

Neem dan contact met ons op door te bellen naar 024-6420697 of door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij proberen u zo goed mogelijk verder te helpen en wij kunnen voor u een vrijblijvend intakegesprek inplannen.

FYSIO FIT WIJCHEN

LOCATIE
BLAUWE HOF
Blauwe hof 4012
6602 WX  Wijchen
024-642 0697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LOCATIE 
HEILIGE STOEL
Heilige Stoel 3925 
6601 WH  Wijchen
024-641 4622
info@fysiofitwijchen.nl