Nieuws

Last van schouderpijn na het klussen?

Last van schouderpijn na het klussen?

De lente- en zomermaanden zijn de maanden waarin veel mensen in en rondom huis gaan klussen. Tijdens het klussen gebruikt u spieren die u normaliter niet gebruikt en neemt u vaak een houding aan die uw lichaam niet gewend is. Dit kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Een van de meest voorkomende klachten na het klussen is schouderpijn. In deze blog vertellen we hoe u schouderklachten kunt voorkomen bij het klussen en leest u meer over verschillende schouderaandoeningen.

Hoe ontstaat schouderpijn?

Schouderpijn heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is overbelasting. Wanneer u te lang, te vaak dezelfde beweging maakt, overbelast u de spieren en pezen in de schouder. Hierdoor ontstaan pijnklachten die voor langere tijd aan kunnen houden. Ook wanneer u lange tijd in dezelfde houding zit, staat of ligt, kunt u last krijgen van uw schouders. Uw spieren zijn dan constant aangespannen en dit veroorzaakt pijnklachten.

Schouderpijn na het klussen voorkomen

Tijdens het klussen maakt u soms bewegingen die uw schouders niet gewend zijn. Daarom is het belangrijk om bij het klussen extra goed op uw houding te letten. Tijdens het klussen denkt u vaak niet na over uw houding of uw bewegingen. De schouderpijn ervaart u meestal pas de volgende dag en dan is het al te laat. Een verkeerde beweging kan veel klachten veroorzaken die makkelijk te voorkomen zijn door op uw houding te letten.

We geven u graag een aantal tips om schouderpijn door het klussen te voorkomen:

  • Begin met kleine, minder belastende klusjes; Als u gaat sporten doet u immers ook aan een warming-up
  • Neem regelmatig pauze tijdens het klussen en probeer uw schouders goed te ontspannen
  • Doe tussendoor stretchoefeningen; een hele goede oefening is bijvoorbeeld door de schouders naar achteren te trekken en de schouderbladen naar elkaar toe te bewegen.
  • Let goed op uw houding; zorg ervoor dat u bij het tillen van zware dingen uw ellebogen dicht tegen uw lichaam houdt. En til vanuit uw benen en niet vanuit uw rug.

Welke schouderaandoeningen kunnen ontstaan na het klussen?

  • Inklemming: Inklemming wordt ook wel het ‘impingement syndroom’ genoemd. Er is sprake van deze aandoening als weefsel in de schouder bekneld wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij overbelasting waardoor de slijmbeurs, een spier of een pees geïrriteerd raakt en daardoor opzwelt.
  • Frozen shoulder: Frozen shoulder is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel verkleeft. Hierdoor kunt u uw schouder minder goed bewegen. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een ontstekingsreactie in het lichaam en zorgt ervoor dat u minder bewegingsvrijheid hebt in uw schouder.
  • RSI: RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders of nek. Deze klachten ontstaan door langdurige constante aanspanning van de spieren. Als u de hele dag bij het klussen dezelfde handelingen doet en dat ook nog eens een aantal dagen achter elkaar, dan kan RSI dus op de loer liggen.

Behandelingen bij schouderpijn na het klussen

Blijf niet te lang rondlopen met schouderklachten. Dit kan uw klachten verergeren. De fysiotherapeut kan verschillende soorten behandelingen inzetten om uw schouderpijn te verhelpen. Zo kan bijvoorbeeld dry needling worden ingezet als de pijn voornamelijk uit de spier komt. Omdat de schouder een gewricht is, kan ook manuele therapie worden ingezet. Een manueel therapeut focust zich op alle gewrichten in het lichaam. Hij beoordeelt of er onderliggende klachten uit andere gewrichten komen die de schouderklachten kunnen veroorzaken.

Na het behandeltraject kan de fysiotherapeut u aanraden om de spieren in uw schouder sterker te maken. Hiervoor krijgt u oefeningen mee voor thuis of gaat u in de oefenzaal in de praktijk aan de slag.

Blijft u last houden van uw schouders en wilt u weten hoe de fysiotherapeut u kan helpen? Of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op. U kunt ons ook bellen via 0246-420697 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FYSIO FIT WIJCHEN

LOCATIE
BLAUWE HOF
Blauwe hof 4012
6602 WX  Wijchen
024-642 0697
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

LOCATIE 
HEILIGE STOEL
Heilige Stoel 3925 
6601 WH  Wijchen
024-641 4622
info@fysiofitwijchen.nl